Mindeddig hiányzott a blogról a Sondheimről szóló angol nyelvű szakirodalom bemutatása, mostani bejegyzésünkkel ezt pótoljuk.

Sondheim & Co

A szerzővel és műveivel történő ismerkedéshez elsőnek a Sondheim and Co-t, Craig Zadan könyvét ajánljuk,  ami lényegében egy riportkönyv, jó képekkel, nagyon olvasmányos, kifejezetten a szélesebb értelemben vett nagyközönségnek íródott. Ezt leginkább használtan lehet beszerezni, újonnan aranyárban mérik. Az 1987-keménykötésű kiadásban nincs benne az Into the Woods-ról szóló rész.

Meryle Secrest biográfiája (Stephen Sondheim, A Life) is igen jól olvasható,akár szerényebb angoltudással is, kicsit talán túl sok benne a bulvárrészlet, de ezt leszámítva igen izgalmas könyv. Akárcsak Zadan, ő is sokat ír a darabok keletkezéséről.

Amennyiben valaki a legfontosabb Sondheim-darabokról szeretne részletekbe menő, igen alapos és szinte minden elemében helytálló elemzéseket olvasni, annak feltétlenül meg kell ismerkednie Joanne Gordon The Theater of Stephen Sondheim című munkájával. A könyv egy remek bevezető tanulmányt követően sorra veszi a korszakalkotó zenés darabokat, Az A Funny Thing…-től kezdve egészen az Assassins-ig.

Stephen Banfield Sondheim's Broadway Musicals című műve már keményebb dió, a benne található zenei elemzések helyenként hol telitalálatnak, hol pedig fölösleges okoskodásnak hatnak. A könyv egészének élvezetéhez szilárd zeneelméleti alapok szükségeltetnek. Hasonlókat mondhatunk el Mark Eden Horowitz Sondheim on Music: Minor Details and Major Decisions című munkájáról, amely a Sondheimmel műveinek zenei világáról folytatott dialógusokat tartalmazza.

Végül de nem utolsósorban ezen a helyen is meg kell emlékeznünk Sondheim kétkötetes, kommentárokkal gazdagon ellátott dalszöveg-gyűjteményéről. A Finishing the Hat-nek/Look I Made a Hat-nek azonban, éppen kiemelt jelentősége okán a közeljövőben külön bejegyzést szentelünk.

Címkék: assassins into the woods a funny thing happened on the way to the forum

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr235139598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása