funnythingposter.JPG

Zene: Stephen Sondheim

Dalszövegek: Stephen Sondheim

Szövegkönyv: Burt Shevelove és Larry Gelbart

Bemutató: New York, 1962. május 8.

Magyarországi bemutató: Kaposvár, 1975. október 17.

Így született: A Plautus művei nyomán íródott római kori musical comedy ötlete eredetileg Burt Shevelove fejéből pattant ki. Sondheim egyrészről nagyon boldog volt, hogy végre zenét is írhat egy készülő Broadway-produkcióhoz, furcsállotta azonban, hogy csupa olyan dalt kell komponálnia, amely nem elsősorban a cselekmény előmozdítását, hanem kizárólag annak illusztrálását hivatott szolgálni. A dalokra kis túlzással azért volt szükség, hogy a nézők egy egy rövid időre fellélegezhessenek a sok nevetés között.

A darab sztorija: Krisztus előtt kétszáz évvel Rómában három ház állt az egyik utcában. Az egyik a patrícius, nőcsábász Senexé, a másik a kurtizánkereskedő Marcus Lycusé, a harmadik pedig egy folyton úton lévő öregemberé, Erroniusé. Senexék rabszolgája, Pseudolus (a darab tulajdonképpeni főszereplője) reménybeli szabadságáért cserébe felajánlja szolgálatait a szerelmes ámde félszeg Heronak, aki el akarja nyerni a gyönyörű és igencsak együgyü Philia kegyeit, akit azonban a lánykereskedő Lycus egy hetvenkedő katonának ígért. Egyik bonyodalom követi a másikat, Pseudolus furfangja és cselszövése azonban végül meghozza a várt eredményt és mindenki elnyeri méltó jutalmát.

Legismertebb dalok: Comedy Tonight, Free, Lovely, Everybody Ought To Have a Maid, Impossible

Kommentár: A musical 964 előadással, amelyet a közönség és a kritikusok egyöntetű lelkesedése övezett, Sondheim zeneszerzői pályafutásának leghosszabb játszási sorozatát produkálta. A kritikák szinte kivétel nélkül pozitívak voltak, ám főként az eszes szövegkönyvet, az éles kontúrokkal megrajzolt karaktereket, és persze a nagyszerű színészeket - elsősorban a gumiarcú, Falstaff-szerű figurát hozó Zero Mostelt - dicsőítették. Ugyanő játszotta az 1966-os filmfeldolgozás főszerepét is. Sondheim zenéjét és dalszövegeit nem sok figyelemre méltatták...

További olvasnivaló: Az A Funny Thing... a Wikipédián (angolul)

Címkék: a funny thing happened on the way to the forum

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr304643411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása