Sondheim talán leginkább politikus darabját, az amerikai elnökök elleni merénylőkről szóló Orgyilkosokat (Assassins) - a világon harmadikként - 1992. szeptember 28-án mutatta be a Rock Színház társulata a Bethlen Gábor téri Csikk Színházban. A bemutató kapcsán Molnár Gál Péter így írt a musicalről: "Az Orgyilkosok nem eszményíti a gyilkolást és a gyilkosokat, de emlékeztet rá, mindnyájan hányszor érzünk gyilkos indulatot önelégedett szónoklatok hallatán".

Az előadást Xantus János rendezte, aki Miklós Tiborral együtt a darab fordításában is közreműködött. A főbb szerepeket Balogh Bodor Attila, Földes Tamás, Makrai Pál, Petridisz Hrisztosz, Újlaki Dénes, Détár Enikő, Nagy Anikó, Lengyel Gábor, Bardóczky Attila és Csuha Lajos alakították. Az alábbi képen a Fegyver-dalt éneklő művészek láthatók:

orgyilkosok.jpg

A Rock és Musical Színház társulata 2006-ban újította fel a produkciót, állandó játszóhely hiányában azonban alig néhányszor tudták előadni a Piccolo Színházban, a Pataky Művelődési Központban illetve a Tivoli Színházban. Ezeken az előadásokon a főbb közreműködők Nagy Lóránt, Makrai Pál, Nagy Anikó, Békefi László, Varró Gábor, Naszvagyi Tamás, Deák Frizsina/Kovács Lotti, Petridisz Hrisztosz, Miklós Tibor és Zentai András voltak.

Miklós Tibor a vele készült interjúkat tartalmazó könyvében így emlékezik az előadás, illetve a hozzá kapcsolódó CD elkészültére: "Rengeteg munkát fektettünk [a produkcióba], főleg [Nagy] Anikó, aki az ének-betanítást végezte és a felvételeknél is ádázul megharcolt Sondheim minden hangjáért. A szerzők és a jogtulajdonosok tíz példányt kértek az albumból, amely egyébként az első nem angol nyelvű felvétele volt az Orgyilkosoknak. [Hartai] Adriennék postára is adták a csomagot, majd néhány hét múlva jött a félelmeinket elsöprő válasz: A lemez tökéletes. Kaphatnánk még tíz példányt?"

Címkék: assassins sondheim magyarországon

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr304643318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása