Adatlap - Anyone Can Whistle

 2012.07.26. 07:00

anyone-can-whistle-broadway-poster-1964.jpg

Zene: Stephen Sondheim

Dalszövegek: Stephen Sondheim

Szövegkönyv: Arthur Laurents

Bemutató: New York, 1964. április 4.

Magyarországi bemutató: -

Így született: Az Anyone Can Whistle megírásának ötlete először 1962-ben merült fel Sondheim és régi harcostársa, Arthur Laurents fejében. A szövegkönyv ezúttal teljesen eredeti témán alapult, amelyet a két szerző együtt formálhatott saját kénye-kedve szerint. A kezdetektől fogva az volt a tervük, hogy olyan darabot írnak, amely az újdonság erejével hat majd. A színpadra állítást azonban jelentős feszültségek kísérték és tragédiák árnyékolták be, ami természetesen hatással volt a darab new yorki fogadtatására is.

A darab sztorija: A darab egy képzeletbeli, munkanélküliség és korrupció sújtotta amerikai kisvárosban játszódik, amelyet Cora Hoover Hooper polgármester-asszony és tanácsadó-testülete kézivezérléssel irányít. Egyetlen kiutat látnak a csőd szélén álló városka pénzügyi helyzetének megerősítésére, az egyik városszéli sziklánál egy véletlen folytán felfedezett vízfolyást csodaforrásnak neveznek ki, amely a terveik szerint majd odavonzza a turistákat. Az egyetlen, akit nem tudnak becsapni, a a racionális és szkeptikus Fay Apple nővér, a helybeli elmegyógyintézet, azaz a Sütisdoboz ápolója. Később feltűnik egy rejtélyes idegen, őrültek keverednek a látszólag egészségesek közé, a városka vezetőinek kezéből pedig szép lassan kicsúszik az irányítás...

Legismertebb dalok: Anyone Can Whistle, There Won't Be Trumpets, Come Play Wiz Me, With So Little to Be Sure Of

Kommentár: Amiben az Anyone Can Whistle jóval több, mint a korábban már a zene és a tartalom egységét tekintve nagy előrelépést mutató West Side Story vagy a Gypsy, az egyrészről a merész történetválasztás, az abszurditás beemelése a musicalek világába, másrészről pedig a többdimenziós, árnyaltabb karakterek felvonultatása. Mindezek ellenére (vagy talán éppen ezért?) az 1964 áprilisában bemutatott darab - elsősorban a szövegkönyv ingadozó színvonalának, valamint a színpadra állítás komoly problémáinak köszönhetően - hatalmasat bukott: mindössze 9 előadást követően vették le a műsorról. A musical színvonalas dalait azonban azóta is igen nagyra értékelik a Sondheim művészete iránt rajongók.

További olvasnivaló: Az Anyone Can Whistle a Wikipédián (angolul)

Címkék: anyone can whistle

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr254675897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása