Adatlap - Assassins

 2013.02.19. 20:38

Zene: Stephen Sondheim

Dalszövegek: Stephen Sondheim

Szövegkönyv: John Weidman

Bemutató: New York, 1990. december 18.

Magyarországi bemutató: 1993. szeptember 28., Rock Színház (Orgyilkosok címmel)

Így született: Sondheimben először a 70-es években merült fel az ötlet, hogy a merényletek illetve merénylők témája nagyon is jó musical-alapanyagként szolgálhatna. Maga a darab a 80-as évek végén kezdett el formálódni, a zeneszerző és tettestársa, a vele már a Pacific Overtures esetében is együtt dolgozó John Weidman kezdetben eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha a történelem valamennyi nagy merénylőjét szerepeltetnék a színpadon. Később azonban ejtették a korai történelmi szálat, elsősorban azért, mert képtelenség lett volna ekkora anyagból egységes szerkezetű művet alkotni, sőt, végül a tizenhárom amerikai elnöki merénylőből is csupán kilenc került be a darabba.

A darab sztorija: A nem-lineáris, revüszerű darab cselekménye kilenc, az elnökök ellen merényletet elkövető átlagpolgár köré épül. Ők már a mű legelső, meglehetősen bizarr jelenetében találkoznak, amikor is egy vásári kikiáltó mindannyiukat arra biztatja, hogy változtassák meg sivár, kilátástalan életüket, fogjanak fegyvert és öljenek elnököt. Szép lassan megismerhetjük a merénylők politikai és személyes motivációt, és végül eljön ama baljós nap is, amikor Oswald egy dallasi raktárépületben fegyvert fogott Kennedy-elnökre...

Legismertebb dalok: Everybody's Got the Right, The Ballad of Booth, Gun Song, Unworthy of Your Love, Another National Anthem

Kommentár: Sondheim új darabjával azokat is alaposan meglepte, akik jól ismerték folyamatos kísérletező kedvét és újító szándékát. Az Assassins minden eddiginél jobban megosztotta a színházba járó nagyközönséget és a szerzővel finoman szólva sem túlzottan szimpatizáló kritikusok seregét. A komponista/szövegíró visszatért a Company és a Follies által kitaposott útra: ismét az amerikai álom szertefoszlásáról és a kisembereknek a társadalomban betöltött szerepéről mesélt. A musical nem a gyilkosok bűneinek elfogadására buzdít, csupán azt kívánja megvizsgálni, miként történhetett meg, hogy Amerikában bő egy évszázadon át szinte divattá vált az ország irányítói ellen merényletet elkövetni.

További olvasnivaló: az Assassins a Wikipédián (angolul)

Címkék: company assassins follies pacific overtures

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr365092918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása