Adatlap - Saturday Night

 2012.06.08. 07:00

Zene: Stephen Sondheim

Dalszövegek: Stephen Sondheim

Szövegkönyv: Julius J. és Philip G. Epstein

Bemutató: London, 1997. december 17.

Magyarországi bemutató: -

Így született: A Sondheim zeneszerzői szárnypróbálgatását is jelentő darab Broadway-premierjének előkészítése 1955-ben igen jól haladt, ám a producer, Lemuel Ayers sokak számára váratlan halálát követően mégis elmaradt a bemutató. Nem is adták elő színpadon egészen 1997-ig, a londoni produkció ekkor 38 előadást ért meg. A new yorki off-Broadway premier 2000-ben volt (45 előadás). A musical lemezfelvétele is ez utóbbi produkció nyomán készült.

A darab sztorija: Néhány brooklyni fiatalember a nagy gazdasági világválság kezdetén jobb életben és szombat esti randikban reménykedik. A főhős, Gene zavaros pénzügyi machinációkba kezd, és éppen csak hogy megmenekül a börtöntől, de legalább megtalálja a boldogságot újdonsült barátnője, Helen oldalán.

Legismertebb dalok: Saturday Night, Class, One Wonderful Day

Kommentár:  Meglehet, a Saturday Nightból még hiányzik a későbbi Sondheim-művek zsenialitása, az egyéni hang, amely a pályatársai fölé emeli a zeneszerző/szövegírót, ám azért nem teljesen érdektelen a darab. Nyilvánvalóan érezhető rajta a mentor, Oscar Hammerstein hatása, igazi, hamisítatlan jelenet-dal felépítésű musicalről van szó. Sondheim a dalszövegeit sajátos stílusban kommentáló gyűjteményes kötetében, a Finishing the Hat-ben ugyan ízekre szedi a Saturday Night verseit, és finoman szólva sincs túl jó véleménnyel azokról, a darab zenéje azért igenis kiállta az idő próbáját.

További olvasnivaló: A Saturday Night a Wikipédián (angolul)

Címkék: saturday night

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr124557289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása