Adatlap - West Side Story

 2012.06.20. 06:30

west-side-story-broadway-poster-1957.jpg

Zene: Leonard Bernstein

Dalszövegek: Stephen Sondheim

Szövegkönyv: Arthur Laurents

Bemutató: New York, 1957. szeptember 26.

Magyarországi bemutató: Budapest, 1969. szeptember 27.

Így született: A karmester és komponista Leonard Bernstein legismertebb, legnépszerűbb darabjának születését tulajdonképpen Jerome Robbins koreográfusnak köszönheti, az ő fejéből pattant ki ugyanis az ötlet, hogy Shakespeare klasszikusát, a Rómeó és Júliát némiképpen átdolgozva musicalszínpadra kellene vinni. Az eredetileg kitalált ír-zsidó konfliktusból később lett csak amerikai-puerto ricói ellentét. A legenda szerint - ami persze akár igaz is lehet - Stephen Sondheim eredetileg csak társ-librettistája lett volna a darabnak, később azonban Bernstein teljesen átengedte neki a dalszövegek megírását.

A darab sztorija: A New Yorkban játszódó klasszikus szerelmi történethez a keretet a helyi Jetek és a bevándorló Cápák mindennapos utcai küzdelme adja. Az amerikai Tony és a puerto ricói Maria egymás iránt érzett olthatatlan szenvedélye azonban úgy tűnik, hogy minden akadályon átsegíti a szerelmeseket - egészen addig, amíg a két banda véres leszámolása maga alá nem temeti őket.

Legismertebb dalok: Something's Coming, Maria, I Feel Pretty, America, Somewhere

Kommentár:  Kétség sem férhet hozzá, hogy a West Side Story a musicalirodalom egyik korszakalkotó remekműve, amely megírásának időpontjában - mind a cselekményválasztás, mind pedig a zenei és színpadi megvalósítás tekintetében - meglehetősen merész alkotásnak számított. Nem is tartotta mindenki egyformán nagyra, egynémely kritikusa például azért támadta a darabot, hogy nem hat eléggé a közönségre. Ez a felvetés ma már abszurdnak hat. Több, mint fél évszázad távlatából nyilvánvalóan látszik, hogy Bernstein/Sondheim/Laurents/Robbins musicaljének erejét és a zene, a dráma valamint a színpadi mozgás tökéletes összhangját azóta sem nagyon sikerült újrateremteni a zenés színpadokon.

További olvasnivaló: A West Side Story a Wikipédián (angolul)

Címkék: west side story

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr834596396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása