Adatlap - Bounce/Road Show

 2013.03.29. 15:24

http://latimesblogs.latimes.com/.a/6a00d8341c630a53ef0154334769a4970c-pi

Zene: Stephen Sondheim

Dalszövegek: Stephen Sondheim

Szövegkönyv: John Weidman

Bemutató: Chicago, 2003. június 20./ New York, 2008. november 18.

Magyarországi bemutató: -

Így született: A darab témaválasztása kis túlzással egyidős Sondheim zeneszerzői ambícióival, hiszen a komponistát már az 1950-es évek elején is foglalkoztatta a gondolat, hogy darabot ír Wilson és Addison Mizner egyáltalán nem hétköznapi élettörténetéből. A John Weidmannal közösen írt musical jóval később, az 1990-es években összesen négy különböző változatban készült el, az utolsó kettőt (Bounce illetve Road Show címmel) mutatták be szélesebb nagyközönség előtt is.

A darab sztorija: A műben a szerzők ismét Amerikáról, a korlátlan lehetőségek hazájáról mesélnek, ahol, legalábbis a 19–20. század fordulóján, illetve az azt követő évtizedekben minden megtörténhetett. A két főszereplő, Wilson és Addison maga a tűz és a víz: előbbi egyfajta szélhámos volt, aki az élet minden területén kipróbálta magát, utóbbi  jóval visszafogottabban habzsolta az életet, és világnézete is egészségesebbnek volt mondható. A darab élettürténetük vaudeville-szerű krónikája.

Legismertebb dalok (az utolsó, Road Show című változaté): Waste, Gold!, Addison's Trip, The Best Thing That Ever Has Happened, Boca Raton

Kommentár: A darab négy különböző címmel futó változatához Sondheim még számára is követhetetlen mennyiségű (egyes kutatások szerint 45) dalt komponált, amelyek közül jó néhány teljesen egyedi, mások korábbi számok variációi. A musical váza, alapvető struktúrája mindvégig adott volt, és „csupán” a dalokat kellett hol kibővíteni, új dalszöveggel felruházni, máskor pedig egy friss számmal helyettesíteni. A Bounce/Road Show egyetlen produkcióban sem aratott átütő sikert, és megmaradt a tisztességesen megírt, de nem különösebben emlékezetes zenés darabok színvonalán.

További olvasnivaló: a Bounce/Road Show a Wikipédián (angolul)

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr25180958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása