Az A Funny Thing Happened on the Way to The Forum (magyarul: Mi történt a Fórumon?, németül: Die spinnen, die Römer!) nem tartozik Sondheim bonyulult darabjai közé. Tipikus bohózati történet, néhány remekbe szabott poénnal és jó adag helyzetkomikummal. A dalszövegek viccesek, a zene fülbemászó. Tulajdonképpen ez a leginkább közérthető Sondheim-mű, ahol igazi meglepetés nem érheti a nézőket.

A bécsi Volksoper társulata és a produkció létrehozói (rendező: Werner Sobotka) - nagyon helyesen - magát a művet állították színpadra, mindenféle belemagyarázás, hátsó szándék, szövegen túli tartalom színrevitele nélkül. Az előadás remek tempójú, szinte egyetlen pillanatra sem ül le. A közreműködő művészek majd mindegyike jelesre vizsgázik bohózatjátszásból.

Ami még mindenképpen figyelemreméltó, az a zenekari játék tökéletessége. A darabot örvendetes módon nem egy kamaraegyüttes, hanem igazi nagyzenekar kíséri, nagyszerű hangzást produkálva. Hozzájárul mindehhez az is, hogy a játszók mindegyike pontosan el tudja énekelni a szólamát, de ezt talán említeni sem kell egy ilyen nagy presztízsű, operát, operettet és musicalt egyaránt játszó színház esetében.

Az előadás motorja a Pseudolust alakító Sigrid Hauser. Whoopi Goldberg után talán a második nő, aki eljátszhatja a szabadságot áhító és azért nagy erőket mozgosító eszes rabszolgát. Nagy kedvvel komédiázik, gubancolja össze a cselekmény szálait, remek választás a szerepre. A többi közreműködő közül kiemelkedik a kuplerájos Marcus Lycus bőrébe bújó, jó humorú Wolfgang Gratschmaier.

50 éve immáron, hogy a Mi történt a Fórumon? színpadra került az Egyesült Államokban, a szerző egyik legnagyobb sikerét produkálva. Sondheim tulajdonképpen azóta befutott zeneszerző/szövegíró, éppen itt volt hát az ideje, hogy a Volksoper - első ízben - elővegye valamelyik darabját. Reméljük a megkésett, ám annál sikeresebb bemutatkozást hamarosan követi a folytatás.

Fotók: Barbara Pálffy/Volksoper Wien

A cikk elkészüléséhez Eva Wopmann nyújtott segítséget.

Címkék: a funny thing happened on the way to the forum külföldi bemutatók

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr894554541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása