1999. december 16-án mutatták be Kaposváron Sondheim Sweeney Toddját. Az előadást Ascher Tamás rendezte, és mindmáig ez bizonyult a legsikeresebb magyarországi Sondheim-produkciónak.

A Sweeney Todd története komor és meglehetősen szövevényes. Íme, egy kis összefoglaló azoknak, akik még nem találkoztak volna vele (anélkül, hogy lelőnénk a krimibe illő cselekmény fordulatait): Benjamin Barker borbélyt az aljas szándékú Turpin bíró életfogytiglani száműzetésre ítéli, ám ő visszatér Londonba, hogy szörnyű bosszút álljon, amelyhez tanult szakmájának fő munkaeszközét, fényesre csiszolt pengéit hívja segítségül. A történet a londoni visszaérkezéskor veszi kezdetét, Barker Sweeney Todd néven beköltözik Mrs. Lovett-hez, aki a város legrosszabb pitéit árulja, majd lassacskán mindent elborít a vér. Mrs. Lovett süteményei az újfajta tölteléknek (melynek összetevőit a jó ízlésre való tekintettel e helyütt nem részletezném) köszönhetően London-szerte közkedveltek lesznek, Sweeney kezéből azonban kezd kicsúszni az irányítás.

Az egyszerre zavarba ejtően groteszk és brutális történethez illő Sondheim muzsikája is: a darabban alig akadnak slágerszámok, meghatározóak viszont az együttesek, valamint a feszültség fokozását szolgáló melodramatikus részek. A mű zeneileg rendkívül szórakoztató, nem véletlenül tartják az egyik legnagyobb műgonddal és igényességgel megírt musicalnek. Kérdés nem férhet hozzá, hogy ez a Sondheim-életmű egyik csúcspontja.

Ascher Tamás ebben a kaposvári produkcióban hihetetlenül ráérzett a darab különleges atmoszférájára. Remek színészek álltak a rendelkezésére, az énekléssel ugyan akadt néhányuknál kisebb-nagyobb probléma (alapvetően prózai színművészek énekelték a nehéz szólamokat), ám összességében lebilincselő előadás született. Szerencsére Budapestre, a Vígszínházba is elhozták egy alkalommal, nekem is ott volt szerencsém találkozni a darabbal.

 

 

 

 

 

Szereposztás: csiky.hu

Fotók: Simara László (Simarafotó)

Címkék: sweeney todd sondheim magyarországon

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr433442174

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért fontos a mesehallgatás? 2011.12.07. 17:09:46

Share: Facebook Online mese A gyermekek épp úgy tele vannak problémákkal, gondokkal, mint a felnőttek. Számos kérdés foglalkoztatja őket, köti le figyelmüket és teszi kicsi lelküket

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása