A Do I Hear a Waltz? 47 éve

 2012.03.19. 07:00

Tegnap, azaz március 18-án múlt 47 éve, hogy bemutatták a harmadik olyan musicalt, amelyik Sondheim dalszövegeire és egy másik emblematikus zeneszerző dallamaira íródott. Az első kettő, a West Side Story (zene: Leonard Bernstein) és a Gypsy (zene: Jule Styne) óriási siker volt. A harmadik, a Do I Hear a Waltz? azért nem annyira.

Bár ez a darab is megélt 220 előadást a Broadway-n, feltehetően sem a szövegíró, sem pedig a zeneszerző, Richard Rodgers nem erre a munkájára a legbüszkébb. Ráadásul még jól össze is különböztek az alkotói periódus során. A szövegkönyvet jegyző Arthur Laurentsnek meg a a premier szereposztása nem tetszett, úgyhogy akadt gond elég a produkció körül.

Pedig a darabban azért van némi potenciál, a címadó dal kellemes hangulatú, a This Week Americans című Sondheim-vers kellőképpen gúnyoskodó, a kritikusok azonban igencsak elverték a port a musicalen, a szerzők (főként Rodgers) szemére hányták, hogy a dalok egyáltalán nem illeszkednek történethez, csupán illusztrációként szolgálnak.

Lehet benne valami: a Do I Hear a Waltz? azóta sem vált a Sondheim-életmű meghatározó darabjává, mára teljesen elfelejtődött. Azért mi emlékezzünk jó szívvel Carol Burnett és George Hearn segítségével:

Címkék: broadway gypsy west side story hearn [george] do i hear a waltz

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr14325452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása