Adatlap - Follies

 2012.09.14. 07:00

folliespgm.jpg

Zene: Stephen Sondheim

Dalszövegek: Stephen Sondheim

Szövegkönyv: James Goldman

Bemutató: New York, 1971. április 4.

Magyarországi bemutató: -

Így született: Sondheim és a szövegkönyvet jegyző James Goldman a The Girls Upstairs című musicalt eredetileg egyfajta, krimielemekkel nyakonöntött melodrámának szánták. Megkeresték Hal Prince-t, aki nemigen látott fantáziát a gyilkosságba fulladó nosztalgiázásban, ám hosszas alkudozás után belement abba, hogy a Company bemutatását követően, alapos átdolgozás után színpadra viszi a darabot, amely csak ekkor kapta a Follies címet.

A darab sztorija: A helyszín egy lebontás előtt álló revüszínház, amelybe egyfajta múltidézés gyanánt visszatérnek az egykori sztárok. Itt találkozik újra Phyllis és Sally is, akik régen a színpadon kollégák, a színfalak mögött pedig barátnők voltak. Ma mindketten házasok: Ben és Buddy már akkor is udvaroltak nekik, amikor mindketten a Weissman Follies táncoslányaiként léptek a világot jelentő deszkákra. Szépen lassan kiderül, hogy mindkét házasság zátonyra futott, ráadásul Sally olthatalan vágya Phyllis férje után csöppet sem csillapodott az elmúlt harminc esztendő alatt, így a viszontlátás feltépi a régi sebeket.

Legismertebb dalok: Waiting for the Girls Upstairs, Broadway Baby, I'm Still Here, Losing My Mind, Too Many Mornings, In Buddy's Eyes

Kommentár: A Folliesban megidéződnek a múlt árnyai, a szereplők kénytelenek leszámolni fiatalkori álmaikkal és vágyaikkal, és szembe kell nézniük mindazzal, amit a valóság kínál nekik. Az egyszerű, a darab tényleges váza és a négy kvázi-főszereplő viszonyát sokkal inkább csak leíró, mintsem elmesélő kerettörténethez képest sokkal összetettebb és izgalmasabb az ábrázolás eszközrendszere. A musical felépítése igen sajátos: meglehetősen kevés benne a dialógus, annál több viszont a zene és a táncbetét. A dalok nagyobb része pastiche-jellegű, ezt a sajátos technikát Sondheim ebben a művében szinte tökélyre fejlesztette. A szerzők és a darabot színpadra állító stáb elképzelései azonban nem valósul(hat)tak meg teljes mértékben, az elképesztően ambiciózus darab meglehetősen vegyes fogadtatásban részesült.

További olvasnivaló: a Follies a Wikipedián (angolul)

Címkék: follies

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr984767183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása