Egy dal anatómiája - Free

 2012.10.09. 06:30

Can you see me being equal with my
countrymen?

Can you see me being Pseudolus the
citizen?

Meglehet, a Comedy Tonight rántotta össze igazán a darabot, ám azért mégsem lehet véletlen, hogy Mandy Patinkin épp ezt a dalt énekelte fel Sondheim-albumára...

Melyik műben?

A Funny Thing Happened on the Way to the Forum (1962)

Miről is szól?

Tulajdonképpen egyfajta társadalmi látlelet, a Sondheimtől szokásos szellemes, fanyar humorral átitatott formában. Sok minden szerepet kap a dalszövegben, kicsit a demokrácia működéséről, elnyomók és elnyomottak egymásra utaltságáról is képet kaphatunk, persze filozófiai mélységekbe (itt még) ritkán merészkedik a szerző.

Ki énekli?

Pseudolus, a meglehetősen öntörvényű és meglepően önérzetes rabszolga - megrészegülve a szabadság mámorító gondolatától.

Az eredeti Broadway-produkcióban Zero Mostel, az 1996-os felújítás alkalmával Nathan Lane énekelte a dalt. Utóbbi itt hallgatható meg:

Címkék: dalszöveg a funny thing happened on the way to the forum

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr134822460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása