Adatlap - Into the Woods

 2013.01.25. 07:00

Zene: Stephen Sondheim

Dalszövegek: Stephen Sondheim

Szövegkönyv: James Lapine

Bemutató: New York, 1987. november 5.

Magyarországi bemutató: 2014. április 26., Magyar Színház

Így született: A Sunday in the Park... után az új Sondheim-Lapine musical egyértelműen sokkal inkább a szélesebb közönségrétegek meghódítását tűzte ki célul. Mindennek érdekében a szerzők a darabjuk témájául a tündérmesék világát választották, amely korosztálytól függetlenül mindenki számára érvényes üzenetet hordoz magában. Sondheim és Lapine a megszokottnál összetettebb (mese)hősöket álmodott a musicalszínpadra, akik semmiképp sem végletesen jók vagy gonoszak, és éppen ezért a történet előrehaladtával sorsuk egyre érdekesebbé válik.

A darab sztorija: A Pék és a Pékné mindennél jobban vágynak egy gyermekre. A szomszédban lakó boszorkány gyermekáldást ígér nekik, ám feltételhez köti a dolgot: négy tárgyat kell megszerezniük számára. A tárgyak felkutatása során a Pék és a neje összeismerkednek a Grimm-mesehősökkel, sőt, a történetük részesévé is válnak. Az első felvonás végére sikerül elérni a céljukat, ám senki sem élhet boldogan, hiszen mindenkinek vállalnia kell tettének következményeit.

Legismertebb dalok: Into the Woods, Agony, Stay With Me, Last Midnight, No More, Children Will Listen

Kommentár: A darab két felvonása eltérő hangulati sajátosságokkal bír, amíg az elsőben leginkább a farce elemei dominálnak, addig a másodikban a helyenként melodramatikus epizódoknak van kiemelt jelentősége. Természetesen szó sincs túlcsorduló érzelgősségről vagy éppen szentimentalista túlzásokról, Sondheim dalszövegei ismét csak telibe találnak, egy csipetnyi távolságtartással és kifinomult lírával szólnak olyan kérdésekről, amelyekről zenés színpadokon nem nagyon szokás mesélni. Az 1987-es eredeti Broadway-bemutató 764 előadással Sondheim komponista pályafutásának második leghosszabb játszási sorozatát produkálta.

További olvasnivaló: az Into the Woods a Wikipédián (angolul)

Címkék: into the woods

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr565039707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása