Számos neves operaénekes közreműködött musicalprodukciókban idehaza és a nagyvilágban egyaránt. Az alábbi bejegyzés a Sondheim-darabokban fellépő művészeket veszi górcső alá, természetesen a teljesség igénye nélkül.

Kezdjük talán a rettegett londoni borbély, Sweeney Todd nem éppen habkönnyű szerepével.

Miller Lajos a Sweeney Todd címszerepébenMagyarországon a 90-es évek elejének balsikerű Erkel színházas produkciójában Miller Lajos metszette a nyakakat.

 

Angolszász nyelvterületen két nagyszerű baritonista, Bryn Terfel és Sir Thomas Allen lépett fel Sondheim remekművének címszerepében, utóbbi a képen a Mrs Lovettet éneklő, szintén operaénekesként jeleskedő Felicity Palmerrel látható. Szép kis páros, annyi bizonyos...

Thomas Allen és Felicity Palmer a Sweeney Toddban


Thomas Allenről még csak annyit, hogy Panglossként volt látható néhány évvel ezelőtt a Candide 2004-es new yorki előadásain, ahol a címszerepet a szintén szép karriert befutott tenor, Paul Groves alakította.

A Follies című darab egyik szerepét, Heidi Schillert több nagyszerű operaénekesnő alakította. Az 1985-ös new yorki koncertprodukcióban például Toscanini egykori kedvenc szopránjára, Licia Albanesere, a jelenleg is futó Broadway-előadáson pedig a 80-as éveiben járó Rosalind Eliasra (a képen) osztották a szerepet.  

Rosalind Elias a FolliesbanVégezetül három lemezfelvételről: a szélesebb nagyközönség által is ismert Bernstein dirigálta West Side Story albumon a két főszerepet ugyebár Kiri Te Kanawa és José Carreras alakította. Az talán kevésbé közismert, hogy létezik egy másik, londoni felvétele a musicalnek, Maria szerepében a ragyogó tehetségű szopránnal, Barbara Bonney-val. A szintén Bernstein által lemezre vett Candide-on pedig nem kisebb nevek a közreműködők, mint Jerry Hadley, June Anderson, Christa Ludwig vagy Nicolai Gedda:

Címkék: sweeney todd candide west side story follies hadley [jerry] terfel [bryn] allen [thomas]

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr93573773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása