CD-ajánló - Company

 2012.08.20. 06:30

company cd.jpg

1970, Egyesült Államok. Stephen Sondheim befutott szövegíró (West Side Story, Gypsy, Do I Hear a Waltz?) és ambiciózus zeneszerző (A Funny Thing Happened on the Way to the Forum) kis túlzással felforgatja a showbiznisz világát: Company című musicaljével szakít az évszázadok óta remekül működő hagyományokkal, és nem egy szokványos történetet visz színpadra.

Meglehetősen messzire távolodva a romantikus mesék édes-bús világától, a rivális new yorki bandák párharcától, az ukrajnai zsidó falucska zsidó családjának mindennapjaitól, a nyelvészprofesszor által jó modorra tanított egyszerű virágáruslány vagy a katonacsaládhoz elszegődött melegszívű nevelőnő kalandjaitól, Sondheim a legújabb munkájában az együttélés és a magány kőkemény kérdéseit feszegeti, szórakoztató formában, gyakran fülbemászó muzsika és hajszálpontos, találó dalszövegek kíséretében.

2006, Egyesült Államok: John Doyle formabontó színpadi rendező a Sweeney Todd című Sondheim-darab után a Company felújításával ismét utat talál az amerikai közönség szívéhez, a szokatlan zenei és színpadi nyelvű mű nyilvánvalóan semmit sem vesztett aktualitásából, ma szinte húsbavágóbb, mint négy évtizeddel ezelőtt. Doyle koncepciója hasonló a Sweeney Toddban már beválthoz, a Broadway-előadáson (és ezen a lemezfelvételen is közreműködő) művészek egyszerre énekes-színészek és hangszeres muzsikusok.

A szabatos drámai történésekkel nem igazán bíró mű inkább amolyan dalfüzér: kulcsfigurája a 35. születésnapját ülő Robert (Bobby), aki - bár irtózik a tartós kapcsolatoktól és a házasságtól - csak házas barátokkal rendelkezik. Ő maga még keresi az igazit.

Bobby szemüvegén keresztül bepillantást nyerhetünk a házasélet problémáiba és a párkeresés nehézségeibe. A nem túlságosan bonyolult történetet Sondheim ironikus dalai és szellemes szövegei teszik "naggyá", a lemezt pedig a nagyon tehetséges énekes színészek valamint a lendületesen előadott, újrahangszerelt dalok. A 18 zenei betét közül egyik sem hagyományos sláger, ám jó néhány kitüntető figyelmet érdemel: a címadó Company című, a rendkívül ötletes Getting Married Today, az eredeti produkcióból kihagyott Marry Me a Little, vagy a zárószám, Bobby sajátos elkötelezettség-himnusza, a Being Alive (amelyet a Bobbyt alakító Raúl Esparza igazán megrázóan énekel) önálló dalként is megállja a helyét.

A 20. század egyik legeredetibb hangú színpadi zeneszerzője, Stephen Sondheim sajnos az angol nyelvterületen kívül nem igazán népszerű, a Companyt például Magyarországon még sohasem játszották. Így hát a szerzővel és a szokatlanul őszinte művével való ismerkedéshez marad ez a lemez...

Az írás eredetileg a Café Momus internetes komolyzenei napilapban jelent meg 2007-ben.

Címkék: company doyle [john]

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr734710681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása