Adatlap - Company

 2012.08.31. 07:00

company_1970.jpg

Zene: Stephen Sondheim

Dalszövegek: Stephen Sondheim

Szövegkönyv: George Furth

Bemutató: New York, 1970. április 26.

Magyarországi bemutató: -

Így született: A neves producernek, Hal Prince-nek támadt az az ötlete, hogy George Furth látszólag lazán egymáshoz kapcsolódó jeleneteiből, amelyek a házasság problémáival és az együttélés nehézségeivel foglalkoztak, musicalt kellene írni. Az így elkészült, a Broadway addigi történetében szinte példa nélkül álló zenés darab igazi generációs mű: egy olyan korszak emberéről és emberéhez szól, amelyik leszámolt már az amerikai álom mítoszával. Minderre tökéletesen reflektál a darab hangulatvilága, amelynek köszönhetően a Company  - mindamellett, hogy kifejezetten szórakoztató - éppen annyira széttöredezett és nyugtalanító, mint a kor, amelyet bemutat.

A darab sztorija: Adva van egy Robert nevű megrögzött agglegény, akinek a 35. születésnapján összejönnek a barátai, egyedülálló ismerősüket megünnepelni. Robertnek, azaz Bobbynak öt baráti házaspárhoz fűződő meglehetősen felszínes viszonya bontakozik ki szép lassan a szemünk előtt, akik egyébként nem is ismerik egymást, mindannyian csupán Bobby-val vannak kapcsolatban. Mindezek mellett megismerhetjük Bobby három alkalmi kapcsolatát is: Aprilt, a meglehetősen naív légiutaskísérőt, Martát, az egyszerű ám belevaló New York-imádót és Kathy-t, a vidéki lányt, aki hol együtt van Bobby-val, hol nincs...

Legismertebb dalok: Company, You Could Drive a Person Crazy, Getting Married Today, Ladies Who Lunch, Being Alive

Kommentár: A kritikusok többsége lelkesen fogadta a merész és szokatlan művet, sokan közülük mérföldkőnek tekintették a musicaljátszás történetében. A leginkább mértékadó New York Times kritikusai azonban finoman szólva sem voltak tőle elragadtatva. Walter Kerr például a következőket mondta: „Ha megkérdeznének, hogy tetszett-e a show, azt válaszolnám, hogy nem tetszett. Csupán csodáltam, de nem tetszett…" A Company-t igen sokan támadják azért, hogy az alkotók hideg fejjel, sokszor érzelemmentesen közelítettek a darab témájához. Sokan kifejezetten házasság- illetve együttélés-ellenesnek tartják a musicalt. Ezeket a felvetéseket Sondheim teljességgel abszurdnak tartja: „Ez a leginkább házasságpárti show a világon. Egészen nyilvánvalóan kiderül belőle, hogy érzelmileg elköteleződni valaki mellett nagyon is nehéz, ám egyedül lenni lehetetlen"

További olvasnivaló: a Company a Wikipédián (angolul)

Címkék: company

A bejegyzés trackback címe:

https://sondheimtisztelo.blog.hu/api/trackback/id/tr374732325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása